Gyakran ismételt kérdések

 • Sajnos jelenleg a korlátozások miatt a múzeum zárva tart, de a park megtekinthető a nyitvatartási idő szerint. Érdemes a honlapunkat rendszeresen látogatni, mert amint újra kinyithatunk ezt jelezni fogjuk.
 • Autóval Gánt felől érkezve, a falutól 3 km-re, az út jobb oldalán találjuk az ingyenes parkolót. Onnan indul a tanösvény is.
 • A 13 állomásból álló tanösvény egy kellemes sétával 1-1,5 óra alatt végigjárható. A múzeum egyéni tempótól függően, kb. 25-40 percet vesz igénybe.
 • Igen, Jó szívvel tudjuk ajánljuk a közelünkben található Vértes Vendéglőt és Fogadót valamint a Gránás Turistaházat.

 • Kapcsolat:
  Tel: 22-354-013
  Mobil: 20-91-92-813
  E-mail: gant@vertesvendeglo.hu
  honlap: https://www.vertesvendeglo.hu/menu/contact
  GPS: N47"23.402', E018"23.254'
 • Balás Jenő, (Gyergyóremete, 1882. december – Budapest, 1938. március 6.) székely származású bányamérnök, kutató, a magyar bauxitbányászat úttörője. Jelentős vízszabályozási munkálatok tervezője.

 • Forrás:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Bal%C3%A1s_Jen%C5%91
 • Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxittelepre. A külszíni bányát 1926-ban nyitották meg. Az 1930-as években a világ egyik legismertebb bauxitbányája volt, de mára kimerült. A II. világháború idején teljes kapacitását Németország foglalta le hadiipara számára. A bánya csúcstermelése 1953-ban, 600 000 tonna volt. Egymás után nyitották meg a különböző külszíni fejtéseket, öt helyen is bányásztak bauxitot Gánt határában. Az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés. Azóta a Vértes oldalában lévő hatalmas, felszakított sebeknek tűnő fejtéseket rekultiválták, több-kevesebb sikerrel visszaadták őket a természetnek. A jelenleg látogatható, a 80-as években nyitott külszíni fejtés kivételével, ahol létrehozták a páratlan szabadtéri geológiai múzeumot.

 • Forrás:
  https://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/gant-bauxitfoldtani-park
 • „1942. augusztusában mit sem sejtettünk arról, hogy mi készül Gánton. Filmforgatás. Óriási szenzációként hatott a hír. Délutános műszakra mentem, s amikor a Rendezőre értünk, ott állt a gépem a Vilmos mozdony, melyen fűtőként dolgoztam. Akit leváltottam, meséli, hogy a gépet reggel tisztára kellett lepucolni, hogy minden ragyogjon és, hogy a géppel egész délelőtt filmeztek, délután is folytatják. Valóban megjöttek a szereplők a forgatás próbája máris megkezdődött. A bodajki irányból érkezést próbálták. Jelen volt Páger Antal a nagy jellemszínész, Árpád Margit, és egy új fiatal, első de egyben főszerepben Pelsőci Irén. Filmrendező Cserépi László, operatőr Hegyi Barnabás. Színész mozdonyvezetőm volt, aki már délelőtt elsajátította a mozdonyvezetés titkát. Nagy füstöt kellett csinálni és a berobogó Vilmos gépnek pár kocsi és személykocsival, a forgalmi iroda előtt kellett gyorsfékezéssel megállni. Ott kezdődött a jelenet a színészek között. A filmrendező számos személyt állított oda tömegnek. Feleségem és több bodajki, akik vételezni voltak Gánton, így kerültek aztán a filmre. A filmezés folytatódott a terepen, és a bányában. A filmforgatás sok nehézségbe, akadályba ütközött. Több napon át forgatták a filmet a gánti hegyek közt. Ezalatt az idő alatt a színészek a lakótelepen lettek elszállásolva, legnagyobb részt a bányavezetők lakásaiban.”

 • Forrás:
  https://provertes.hu/index.php/naturparki-kincsestar/legendak-tortenelmi-erdekessegek/kulturalis-rendkivuli-esemenyek/818-eletkepek-gantrol-a-harmincadik-cimu-film-forgatasarol
 • Ajánlott túraútvonal: Gánt - Gánti barlang - Géza pihenő - Szentgyörgyvár- Köves - völgy - Vörösmarty- forrás- Kápolnapuszta - Gánt, Bauxitföldtani park A túra hossza: 15 km Gánt község délkeleti határától a kék sáv turistajelzés mentén érünk a Gánti barlanghoz.

 • Forrás:
  http://www.soxin.hu/gyalogtura-ganti-korut-bauxitfoldtani-park

  További túraajánlatok:
  https://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/ganti-kortura-kapolnapuszta-geza-piheno-pap-volgy
  https://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/ganti-kortura
  Csókakő vár,
  Gerencsér vár,
  Gesztes vár,
  Kis-vár,
  Oroszlánkő-vár(Csákvár),
  Vitány vár.